„Că, iată, a venit prin Cruce bucurie la toată lumea”

Arhiepiscopia Iașilor Ianuarie 19, 2018   Autor: Pr. Andrei Zlăvog

Evenimentul a fost organizat de Asociația „Eleon”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Iașilor, în „Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918” în Patriarhia Română. Vernisajul a fost moderat de către domnul Victor Dochia din cadrul Televiziunii Române și a reunit artiști creștini din România, dar și din Basarabia, partea ocupată din țară, cum frumos menționa unul dintre participanții la eveniment.

În deschidere, vizitatorii au admirat exponatele, în ambianța cântărilor bizantine interpretate de Corul Basileus al Seminarului Teologic Ortodox din Iași. În centrul expoziției s-a aflat Sfânta Scriptură, care este în sine purtătoare a mesajului Crucii și Învierii lui Hristos.

În cea de a doua parte au fost susținute prelegeri pe tema Crucii, în Sala Voievozilor, având în vedere Anul centenar 2018 și faptul că Sfânta Cruce se regăsește atât pe stema țării, cât și în imnul național.

Discuțiile au pus în lumină nu doar Crucea ca formă de artă, ci și Crucea ca icoană care este nedespărțită de Patimile și Învierea lui Hristos. Crucea asumată este mai ușoară, iar Crucea împreună cu Hristos este mântuitoare. De aceea și expoziția, care poate fi vizitată până pe data de 4 martie, se dorește a fi un omagiu adus poporului român care și-a asumat Crucea, de-a lungul veacurilor.

Invitatul de onoare al evenimentului a fost Pr. Dr. Ioan Bizău, profesor în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și critic de artă, care a vorbit celor prezenți despre Teologia Crucii și a Icoanei.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri